06 249 17 277

Compositie

Fotograaf gespecialiseerd in beauty, glamour en portretfotografie in Friesland

Please enable the breadcrumb option to use this shortcode!

Compositie in fotografie

Compositie is een krachtig middel om een foto nog interessanter te maken. Het bepaald waar het oog van de kijker naartoe gaat. Het is belangrijk om vooraf te bedenken wat voor effect je met je foto wilt bereiken. Een correcte compositie kan van al een goede foto een topper maken.

Er zijn verschillende regels die er voor zorgen dat je foto een goede compositie heeft:

• Regel van Derden

• Gouden Spiraal

• Gulden Snede

Compositie met Regel van Derden

Je kunt de Regel van Derden toepassen door belangrijke elementen (zoals de ogen in een portret, etc) op de lijnen en de snijpunten ervan te plaatsen. Als je deze regel volgt worden jouw foto’s sterker qua compositie.

Compositie met Gouden Spiraal

De Gouden Spiraal heeft te maken met de Gulden Snede. Het is de lijn die wordt gebruikt om te kijken of de gulden snede klopt.  De Gouden Spiraal wordt ook wel de Spiraal van Archimedes genoemd. Veel slakkenhuizen zijn volgens dit patroon opgebouwd. Ook de hoorns van bijvoorbeeld een ram volgen dit patroon, maar ook sterrenstelsels. De Gouden Spiraal maakt het mogelijk een goed gebalanceerd beeld te creëren. Bij de Gouden Spiraal is het belangrijk dat de lijn eindigt bij het belangrijkste element in de foto.

Compositie met Gulden Snede

De Gulden Snede en de Regel van Derden lijken op elkaar maar zijn toch niet hetzelfde. Bij beiden wordt de foto in 9 vlakken verdeeld. Bij de Regel van Derden zijn dit even grote vlakken, bij de Gulden Snede niet. Dit komt omdat de Gulden Snede gebaseerd is op een wiskundige berekening van Fibonacci. De verhouding komt veel voor in klassieke architectuur en schilderkunst. Leonardo Da Vinci gebruikte de Gulden Snede in bijna al zijn kunstwerken. Naast Leonardo Da Vinci gebruikte Salvador Dali ook de Gulden snede. De meeste van hun kunstwerken staan perfect in verhouding. De Gulden Snede zorgt ervoor dat je jouw beeld goed in proportie kunt maken. Net als bij de regel van derden moet je de belangrijke punten in de foto langs lijnen en op de snijpunten te plaatsen.

Natuurlijk hoef je je niet per sé aan de regels te houden, maar ze helpen je wel om een sterkere foto te creëren. Het geeft ook niet als je in jouw camera nog niet de goeie compositie te pakken hebt. Het is juist goed om een extra beetje ruimte mee te fotograferen zodat je later makkelijker kun croppen naar jouw perfecte foto.

 

Wil je meer leren over fotografie? Klik bij mijn Workshops om naar het overzicht van mijn workshops te gaan.

 

De Gulden Snede met de Gouden Spiraal

Compositie - Blog - Carine Belzon Fotografie

Een slakkenhuis volgens de Gulden Snede

Compositie - Blog - Carine Belzon Fotografie

Da Vinci’s wel bekende tekening over de Gulden Snede

Regel van derden

Compositie - Blog - Carine Belzon Fotografie

Gouden spiraal

Compositie - Blog - Carine Belzon Fotografie

Gulden snede

Compositie - Blog - Carine Belzon Fotografie
Carine Belzon

Carine Belzon

Fotograaf


Woonachtig in Friesland en gespecialiseerd in portretfotografie: kinderportretten, beauty en glamour fotografie, boudoir, make-over fotosessies en fine-art portretten. Mijn studio aan huis is gevestigd in Drachten. Ik kom regelmatig in Utrecht en ben ook te boeken voor een fotoshoot op maat in deze regio.

X