06 249 17 277

Inverse Square Law

Fotograaf gespecialiseerd in beauty, glamour en portretfotografie in Friesland

Please enable the breadcrumb option to use this shortcode!

Wat is de Inverse Square Law?

De Inverse Square Law is een natuurkundige wet die stelt dat de intensiteit van het licht proportioneel afneemt van het onderwerp als je de lichtbron verder weg neer zet.

Dit betekent dat als je de afstand tussen de lichtbron en het onderwerp verdubbeld, de lichthoeveelheid verminderd met factor vier, oftewel twee kwadraat.

Hoe werkt de Inverse Square Law

Als je een goede belichting hebt op een afstand van 1 meter tussen de lichtbron en het onderwerp, en je plaatst de lichtbron één meter verder achteruit (totaal 2m tussen het onderwerp en de lichtbron), dan moet de lichtbron 4 keer zo sterk worden ingesteld om dezelfde belichting te behouden (kwadraat van het aantal meter(s): 2m in het kwadraat is 4). Omdat de lichtintensiteit afneemt wanneer het licht meer afstand moet afleggen moet de lichtbron feller worden ingesteld om dezelfde belichting te behouden.

Andersom werkt de Inverse Square Law zo: de lichtbron staat op 2 meter afstand van het onderwerp. Je verplaatst de lichtbron 1 meter dichter naar het onderwerp (totaal 1m tussen het onderwerp en de lichtbron). De lichtbron moet dan 4 keer minder fel worden ingesteld. Wanneer de afstand tussen het onderwerp en de lichtbron gehalveerd wordt is er nog maar 1/4e van de lichthoeveelheid nodig om het onderwerp goed te belichten.

Het klinkt allemaal vrij lastig, maar eigenlijk is het principe eenvoudig. Verdubbel de afstand (bijvoorbeeld van 1 meter naar 2 meter) tussen het onderwerp en de lichtbron en de lichtintensiteit van de lichtbron wordt 4 keer zwakker. Halveer de afstand (bijvoorbeeld 2 meter naar 1 meter) tussen het onderwerp en de lichtbron en de kracht van de lichtbron wordt 4 keer sterker.

Een afbeelding om de Inverse Square Law te verduidelijken:

Inverse Square Law - Blog - Carine Belzon Fotografie
Carine Belzon

Carine Belzon

Fotograaf


Woonachtig in Friesland en gespecialiseerd in portretfotografie: kinderportretten, beauty en glamour fotografie, boudoir, make-over fotosessies en fine-art portretten. Mijn studio aan huis is gevestigd in Drachten. Ik kom regelmatig in Utrecht en ben ook te boeken voor een fotoshoot op maat in deze regio.

X