06 249 17 277

Auteursrecht

Fotograaf gespecialiseerd in beauty, glamour en portretfotografie in Friesland

Please enable the breadcrumb option to use this shortcode!

Auteursrecht of auteurswet

Ik krijg vaker de vraag of mijn foto’s voor allerlei doeleinde gebruikt mogen worden. Of aangepast (zelf bewerken) mogen worden. Het antwoord daarop is makkelijk: nee. Dit is namelijk inbreuk op auteursrecht.

Alle foto’s die door Carine Belzon fotografie gemaakt worden zijn beschermd door auteursrecht. Zo is dat in Nederland, en in de hele westerse wereld, geregeld. Dit betekent dat u de foto’s niet zomaar mag gebruiken zonder toestemming. Ook het aanpassen van een afbeelding zonder toestemming vooraf is niet toegestaan.

Rechtenvrij?

Regelmatig krijg ik ook de vraag of de foto’s rechtenvrij zijn. Dat is in de auteurswet heel eenvoudig geregeld: “rechtenvrij” worden creatieve werken pas 70 jaar na de dood van de maker.
Tot dat moment rusten er altijd rechten op foto’s. Eigenlijk kun je stellen dat rechtenvrij niet bestaat.

Licentie

Als opdrachtgever verkrijgt u een gebruikslicentie; dat wil zeggen het recht om de foto te gebruiken voor uw doeleinden. Deze licentie kan beperkt zijn in vorm, afmetingen, kwantiteit, medium, oplage, etc.  Ze kan ook onbeperkt zijn, hetgeen wil zeggen dat de opdrachtgever de foto zonder verdere beperkingen mag gebruiken. Doorgaans is dit het gebruik waarop men doelt als men vraagt om rechtenvrije beelden

De gebruikslicentie is altijd alleen voor één partij geldig. Eventuele anderen die ook van de foto gebruik willen maken dienen dit altijd te regelen met de fotograaf. Het is natuurlijk altijd mogelijk voor een opdrachtgever om de gebruiksrechten voor meerdere partijen af te kopen. Dit is bijvoorbeeld van toepassing bij een evenement dat georganiseerd wordt door meerdere partijen die allemaal de foto’s willen gebruiken.

Naamsvermelding

Regelmatig wordt mij ook gevraagd of men een foto mag gebruiken in ruil voor naamsvermelding. Dit wordt dan gezien als een eerlijke ruil. Echter: volgens de auteurswet heeft een maker van een werk bij publicatie altijd recht op vermelding van zijn of haar naam. Hier ga ik dus niet op in. Wilt u een foto van Carine Belzon fotografie gebruiken, schaf dan een gebruikslicentie aan.

Licentiekosten

U wilt een foto gebruiken die door Carine Belzon fotografie gemaakt is? Dat kan! De volgende kosten worden in rekening gebracht:
Particulier gebruik om bijvoorbeeld een canvas af te laten drukken voor aan de muur  (geen publicatie): € 125
Zakelijk gebruik (eenmalig, op één plaats): € 250
Zakelijk gebruik (onbeperkt gebruik): € 500 – 750

Bij licentie van meerdere beelden is een pakketprijs mogelijk. U ontvangt in alle gevallen een hoge resolutiebestand via email.

Inbreuk op auteursrecht

Bij inbreuk op mijn copyright worden de tarieven uit de publicatie “Richtprijzen Nederlandse Vakfotografie” vermeerderd met de in de jurisprudentie gangbare boeteclausules in rekening.

Auteursrecht - Carine Belzon | Fotograaf Friesland
Auteursrecht - Carine Belzon | Fotograaf Friesland
Auteursrecht - Carine Belzon | Fotograaf Friesland
Carine Belzon

Carine Belzon

Fotograaf


Woonachtig in Friesland en gespecialiseerd in portretfotografie: kinderportretten, beauty en glamour fotografie, boudoir, make-over fotosessies en fine-art portretten. Mijn studio aan huis is gevestigd in Drachten. Ik kom regelmatig in Utrecht en ben ook te boeken voor een fotoshoot op maat in deze regio.

X
Share
Pin
Tweet
Share